SunSDR2 EESDR2, EESDR3 CW delay probléma megoldása

Windows-os PC-k esetében az alaplapi  hangkártya miatt a valósidejű hangfeldolgozás alkalmazások esetében a hang késleltés (delay) igen nagy. Általában egy igen drága külső, vagy ahol lehetséges (asztali munkaállomás) belső profi ASIO képes hangkártya beszerzése szükséges.

Másik megoldás de koránt sem tökéletes az ASIO4ALL használata,  ami valamennyire javítja a delay-t.

A PC-k nagy része Realtek alaplapi hangkártyával vannak felszerelve. A megoldás pedig igen egyszerű: Realtek ASIO driver felrakása, ami megoldja a delay problémákat. A gyártó valamilyen oknál fogva nem publikálta megfelelően, de készített ASIO drivert.

Ezt kell feltelepíteni. Teszteltem, és a profi külső ASIO driverrel rendelkező kártyákhoz hasonló delay értékeket tud produkálni. A legtöbb laptopban Realtek alaplapi kártya van, azon is kipróbáltam, és tökéletesen működik.

Az ASIO drivert DELL laptophoz szánt csomagban találtam, de a DELL laptopokban sem kerül automatikusan feltelepítésre, a csalóka az, hogy ha a driver csomag telepítését kezdeményezed, nem rakja fel, ha kibontod, akkor létrehoz egy ASIO könyvtárat is, a könyvtárban található a Realtek gyári ASIO telepítője. Ezt külön telepíteni kell, ezt követően a gépen megjelenik még egy hangeszköz ASIO: Realtek ASIO néven. Ezt kell kiválasztani pl. Az ExpertSDR szoftverben.

ExpertSDR esetében ASIO driver használata esetében a CPU-t is kevésbé terheli.  Más SDR, vagy hangfeldolgozó szoftverben is lehet használni.

Az ExpertSDR Remote módban Windows-os gépeken ASIO driver nélkül nagyon nagy a késleltetés, ezért erősen ajánlott az ASIO driver használata. 

A telepítő készletet külön kimentettem belőle, azt mellékelem. Sok sikert a használathoz.

Letöltés itt.

 

Cookie beleegyezés

Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához, a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi média funkciók felkínálásához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez. Oldalhasználattal kapcsolatos információkat is megosztunk a közösségi média területén tevékenykedő, a hirdetési és elemzési szolgáltatásokat nyújtó partnereinkkel.